Begreppet portvinstvå, eller gikt som är den medicinska benämningen, har grundligt undersökts i en stor engelsk cohortstudie. Det visar sig i denna genomgång att det är speciellt öl och cider som kan leda till uppkomsten av den ökade koncentrationen av urat som leder till gikt. Det finns en könsskillnad i frekvensen av gikt men den beror på att män och kvinnor konsumerar olika sorters alkohol. Med samma alkoholkonsumtion är utvecklingen av gikt densamma för såväl män som kvinnor.

doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.30700

Den årliga amerikanska rapporten Monitoring the Future konstaterar att användningen av cannabis och hallucinogener bland unga blev hisoriskt hög under 2023. Motsatsen konstaterades när det gällde cigarettrökning, hisoriskt låga nivåer för såväl män som kvinnor.

Den dagliga alkoholkonsumtionen har en decennielång successiv nedgång för gruppen 19 – 30 års ålder och berusningsdrickandet är 2023 all-time-low för gruppen. Dock ökar berusningsdrickandet inom åldersspannet 35-50 år jämfört med hur det var för fem och tio år sedan.

Monitoring the Future är en årlig rapport med start 1975 som bland annat ligger till grund för Vita husets strategi i drogfrågor. Det är en grupp forskare vid University of Michigan’s Institute for Social Research som tar fram rapporten.

https://nida.nih.gov/

Ig Nobelpriset är en udda variant till Nobelpriset. Utdelningen startade 1991 och utdelas årligen. I år skedde den högtidliga ceremonin vid amerikanska Massachusetts Institute of Technology (MIT). Priset delas ut i ett antal olika kategorier och syftar till att premiera rolig och måhända tänkvärd forskning.  

Medicinpriset gick i år till en schweiz-tysk-belgisk forskargrupp som visat att placebomedicin som ger smärtsamma bieffekter kan vara mer effektiv än placebo utan smärtsam bieffekt.

Inom ämnet fysiologi kammade japanska forskare hem priset för sin upptäckt att mammalier kan andas genom stjärten.

Kemipriset gick till ett forskarteam från Amsterdam. Det har visat via kromatografi att man kan skilja berusade maskar från nyktra.

Vid flera av årets priser fanns ”riktiga” nobelpristagare i författarlistan.

Vad vore världen utan dessa banbrytande forskarinsatser. https://improbable.com/ig/winners/#ig2024

Det är lagligt att föra in svampmycel som kan växa till svampar som innehåller hallucinogena ämnen som psilocybin och psilocin. Ett litet aber är att det är olagligt att odla dessa svampar. Kratom är ett sydöstasiatiskt träd vars blad är en ingrediens vid tvåltillverkning. Tullen uppskattar att till Sverige har införts över 40 ton kratom under 2023. Några kratomtvål har till synes inte erbjudits marknaden.

Det är Tullverket som slår larm om import av legala produkter som förädlas i landet till narkotika. Svamparna odlas naturligtvis illegalt och kratombladen smulas sönder och intas i form av tobak (rökes) eller bryggs som te. De verksamma substanserna i kratom är de psykoaktiva mitragynin och 7-hydroxymytragynin. I låga doser erhålles lätt eufori medan höga doser har sedativa effekter och även psykotiska symtom förekommer.

Vad som händer med intaget av alkohol och tobak under en recession (avmattning av ett lands ekonomiska utveckling) är välundersökt men sämre är det med illegala droger. Det betyder att det är svårt att dra några generella slutsatser. Dock framkommer i en undersökning som EUDA publicerat att vissa drag kan konstateras efter genomgång och analys av 25 studier (18 var bedömbara ur vetenskaplig synvinkel).

Huvudbudskapet är att unga (under 35 år) och redan etablerade i beroende tycks vara de mest påverkade grupperna. Ett ansenligt antal studier fann att cannabisintag bland tonåringar och unga vuxna ökade under perioder av ekonomisk avmattning (recession).

Genomgången visade också att riskbeteendet riskerade att öka under recessionsperioden. Bruket av rökning eller snortning övergick för vissa till injicering av droger.

Sammanfattningsvis är det av vikt att fördjupa forskningen inom detta område för att förstå och kunna hantera drogintag under en recessionsperiod.

www.euda.europa.eu

Svensk förening för Beroendemedicin (SfB) arrangerar i Göteborg den 14 – 15 november en vetenskaplig konferens tillsammans med Svenska föreningen för Alkohol- och Drogforskning (SAD). Program, anmälan om deltagande och all information finns på de två banners till höger (eller i slutet om du läser på en smartphone).

Deltagarantalet är begränsat. Det finns ytterligare ett antal platser kvar. Sista anmälningsdagen är den 30 september.

Du måste vara medlem för att få delta. Ansökan om medlemskap görs här på hemsidan under fliken Medlem.

En amerikansk nationell populationsstudie som genomfördes mellan 2015 och 2020 undersökte hur hög alkoholkonsumtion (patienter med diagnosen alkoholsyndrom) påverkar en kranskärlsoperation. Bakgrunden till studien var bland annat kunskapen från tidigare rapporter om att alkoholberoende har ökad risk för hjärtpåverkan som flimmer, infarkt, kardiomyopati och kronisk hjärtsvikt.

Patienter med diagnosen alkoholsyndrom hade ingen ökad dödlighet eller allvarliga kardiovaskulära komplikationer efter kranskärlsoperationen men väl oberoende postoperativa komplikationer, vilket bör föranleda preoperativa riskbedömningar liksom ställningstagande till den uppföljande postoperativa behandlingen.

doi.org/10.1016/j.alcohol.2024.03.002