DAGS att anmäla sig till årets augustisymposium med Rajita Sinha USA, Gunnel Hensing Sverige, Jesper Löve Sverige, Christopher Pickering UK, Frida Silfversparre Sverige och Fredrik Spak Sverige. – internationella och nationella välrenommerade forskare och kliniker inom årets tema-område: Gender Perspectives on Addiction. Göteborg den 29 augusti 2014; 09.30 – 16.30 Fullständigt program och anmälan direkt på nätet – se flyers till höger på denna hemsida! |
|
Månad: juli 2014
En av Europas grand old men har avlidit i slutet av januari 2014. Roger Nordmann föddes 1926 i Strasbourg, men fick sin medicinska utbildning i Paris med början på Pasteurinstitutet, doktorerade och blev så småningom professor och slutade sin karriär vid ett av Europas äldsta universitet i Poitier, Han var initiativtagare och grundare av ESBRA, som han ägnade stor omsorg om under hela sin livstid. Roger Nordmann var en synnerligen aktad och ledande alkoholforskare Foto: Roger Nordmann/bild:Sternebring |
Vi har sedan länge förstått att ”one for the road” saknar komplett giltighet. I sommar har vi fått stryka ännu en slogan: ”one for the heart” gäller inte längre – allt enligt en meta-analys av 56 epidemiologiska studier som publicerades i mitten av juli 2014 i British Journal of Medicine. Det var sammanlagt över 260 000 individer, alla var av europeiskt ursprung. Cirka 20 000 hade en hjärtsjukdom och 10 000 hade utvecklat stroke. Förutom kardiovaskulära biomarkörer och alkoholfenotypning fanns även data för ADH1Brs229984.
Det visade sig att bärare av A-allelen till ADH1Brs1229984 konsumerade mindre alkohol, hade lägre prevalens för berusningsdrickande och avstod i högre grad från att dricka alkohol än individer som inte hade denna allel.
Resultatet blev slående: individer med den genetiska varianten som var kopplad till låg alkoholkonsumtion/ingen alls hade ett bättre kardiovaskulärt status, vilket bland annat innebar en mindre risk att utveckla hjärtsjukdom än de som inte hade denna genvariant. Detta tolkar forskargruppen som att en sänkning av alkoholkonsumtionen, även för de som dricker måttligt, till och med de med liten konsumtion, förbättrar den kardiovaskulära hälsan.
Vän av ordning undrar då hur vi under senaste decenniet kommit fram till (även forskningsmässigt) att lite alkohol skyddar hjärta och kärl? Författarna till denna studie menar att forskningen som publicerats innehåller olika felkällor, inkluderande även selektionen av patienter.
Läs hela denna detaljerade analyserande artikel som utmanar tidigare enskilda studier. Källa: BMJ 2014;349:g4164(publicerad 10 juli 2014).
Under almedalsveckan är det inte bara politik. Under en julivecka är Visby händelsernas mittpunkt. I mängder av symposier och sammankomster avhandlades de mest skilda ämnen – till och med firade den amerikanska ambassaden USA:s nationaldag innanför stadens murar och har även sedan något år CAN presenterat årets skolundersökning.
Årets undersökning (gällande 2013) visar glädjande nog på fortsatt minskning av andelen alkoholkonsumenter. Sedan några år är andelen flickor i årskurs 9 fler än pojkar som druckit alkohol, så även 2013: 44 % pojkar och 50 % flickor. För gymnasieeleverna var det 77 % (samma för pojkar som flickor) som använt alkohol. För pojkar i åk 9 är detta den lägsta uppmätta nivån sedan undersökningarna startade 1977, för flickor den lägsta sedan 1986. Även för gymnasieeleverna var 2013 ett år med minskande konsumtion och nivåerna var de lägsta sedan 2004.
Hela artikeln CAN