Bland frigolit och elkablar fanns Tramadol

När en polskregistrerad lastbil kontrollerades vid tullstationen i Malmö hittades bland elkablar och frigolit två bruna kartonger. Dessa innehöll 192 200 tramadoltabletter.

Föraren hävdade vid tullkontrollen att han skulle frakta byggmaterial till sin pappas firma i Sverige men utredningen visade senare att någon sådan firma inte existerar. Istället kan Tullverkets utredare med hjälp av data från färjebolag och mobiloperatörer se att 22-åringen gjort flera resor till Skåne under april. 

Enligt Erik Friberg, chef för Tullverkets kriminalavdelning Syd är detta en stor mängd tabletter som nu inte kommer ut på marknaden. Tramadol är särskilt problematiskt eftersom den syntetiska opioiden används av kriminella för att dämpa känslorna i samband med skjutningar och andra våldsbrott.

De beslagtagna tabletterna har en styrka på 200 mg vilket är dubbelt så starkt som den vanliga smuggeltabletten. Hade beslaget varit 100-milligramstabletter hade värdet på marknaden varit närmare fyra miljoner kronor. Tvåhundramilligramstabletterna skulle sannolikt betinga ett ännu högre värde.

Lastbilsföraren säger sig inte ha en aning om vad han hade i lasten.

Tullverket, foto Mette Ottosson.

Relaterade