Det kroniska sjukdomsbegreppet vid beroende – till nytta eller skada?

I år bytte Svensk förening för Beroendemedicins (SfB) augustikonferens skepnad. Augusti blev november och det vetenskapliga mötet arrangerades tillsammans med SAD (Svenska föreningen för Alkohol och Drogforskning). Till den sedvanliga endagarskonferensen plusades på ytterligare en halv dag.
   Programmet utannonserades i början av våren och intresset var överväldigande. De 115 platserna blev fullbokade redan före midsommar! Efter mötet kan konstateras att det blev ingen besvikelse, snarare tvärtom.
   Den första dagen började med utdelning av tre priser: Bengt Göranssons pris från Systembolaget, Nordic Drugs och Svensk förening för Beroendemedicins Stora Pris och Svensk förening för Beroendemedicins Jörgen Engelstipendium. Pristagarna och summering av motiveringarna presenteras i detta nummer av Bulletin.
   Ett fullödigt och mycket uppskattat vetenskapligt program började efter prisutdelningarna. Det var en handfull internationella storheter inom området som inbjudits. Denna session avslutades med en paneldebatt och dagen avslutades med en postersession.
   Den andra dagen var vikt för fria föredrag kring temat Vad händer just nu inom svensk beroendeforskning? Det var 12 utmärkt framförda kortversioner av aktuell forskning från olika lärosäten inom landet.
   Det här var första gången som SAD och SfB hade ett gemensamt vetenskapligt program, som var exemplariskt anordnat, främst beroende på våra båda föreningars ordförande Elisabet Jerlhag Holm och Åsa Magnusson med medarbetare uppenbarligen lagt ner själ och hjärta i ambitionen att få det hela att klaffa perfekt.
Stor sammanfattning av de vetenskapliga dagarna kommer i Bulletin nr 1 2020.

Relaterade