Nordic Drugs i samarbete med Svensk förening för Beroendemedicin delar årligen ut ett stipendium som avser att belöna upptäckter eller arbete som på olika sätt bidrar till bättre vård och behandling av patienter med opiat/opioidberoende i Sverige. Arbetet skall ha eller skall ha haft som målsättning att förbättra diagnos, behandling, och/eller patientomhändertagande inom beroendevården vid opioidmissbruk. Stipendiemedlet skall användas för fortbildning och utveckling inom respektive område.

Hanah Lumley Thuroczy och Sofia Lexén.
Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Nordic Drugs Stora Pris 2024 tilldelas den mobila substitutionsmottagningen i Göteborg, ett nydanande initiativ för att öka tillgängligheten till LARO, men också sprida naloxon och nå patienter som annars inte kommit till beroendevården.

Det nya mobila teamet, som drog i gång sin verksamhet 17 april 2023 och erbjuder åtgärder för att förhindra dödliga överdoser och minska skadorna som droganvändning medför. I bussen kan patienter få tillgång till provtagning av hepatit och Hiv, information om tryggt användande av droger och tillgång till motgiftet Naloxon.

Utdelningen av stipendiet sker i samband med Svensk förening för Beroendemedicins och Svenska föreningen för Alkohol- och Drogforsknings vetenskapliga möte i Göteborg den 14 november.

Inom Skåne finns idag 26 leverantörer av LARO-vård. Av dessa bedrivs sex i regionens regi.

Efter Sydsvenskans granskning har Region Skåne tagit initiativet till en egen utredning och då har man valt att fokusera på tre mottagningar med samma huvudägare med verksamhet i Helsingborg, Landskrona och Malmö. Den beställda utredningen blev ingen uppmuntrande läsning.

Skåne är den enda regionen i landet som har fritt vårdval för LARO-behandling. Nu har Region Skåne sammanställt för- och nackdelar med det fria vårdvalet. Det sammanvägda resultatet är, enligt regionrådet Anna Mannfalk (M) att all privat verksamhet ska avvecklas under en 12-månadersperiod. Sydsvenskan var först med att förmedla detta (9 oktober).

All LARO-verksamhet ska fortsättningsvis bedrivas av regionen.

Sedan 2009 utdelas Jörgen Engels stipendium vilket är ett av landets finaste stipendier för unga forskare inom beroendesjukdomar. Stipendiet ges till den forskare som har sitt vetenskapliga arbete knutet till svensk akademisk institution och som under föregående kalenderår i en internationell referentgranskad tidskrift publicerat den originalartikel inom området beroendeforskning som varit av högsta kvalitet. Ett centralt kriterium vid bedömningen är att stipendiaten är förstanamn på artikeln och att kvaliteten på den tidskrift i vilken artikeln publicerats är hög.

Cajsa Aranäs. Foto: Elin Lindström

För 2024 tilldelas stipendiet till Cajsa Aranäs som är doktorand hos Elisabet Jerlhag vid Göteborgs universitet. Hon får det för artikeln Semaglutide reduces alcohol intake and relapse-like drinking in male and female rats, publicerad i den Lancet-anknutna tidskriften eBioMedicine

Juryns motivering: Cajsa Aranäs tilldelas 2024 års Jörgen Engel-stipendium för en artikel där hon visat att semaglutid minskar alkoholintag hos råttor. Studien belyser också de molekylära mekanismerna bakom denna effekt, och utgör därmed ett viktigt bidrag till utvecklingen av nya läkemedel för alkoholberoende.

Utdelningen av stipendiet sker i samband med Svensk förening för Beroendemedicins och Svenska föreningen för Alkohol- och Drogforsknings vetenskapliga möte i Göteborg den 14 november.

(https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(23)00207-4/fulltext).