En dansk studie har kompletterat tidigare resultat att en livslång helnykterhet som referensgrupp för att undersöka alkohols hälsorelaterade konsekvenser medför flera tveksamheter.
Flera longitudinella studier har visat att den självrapporterade livslånga avhållsamheten från alkohol inte är tillförlitlig. I en studie var det mer än hälften av kohorten som svarade att de aldrig hade intagit alkohol trots att samma personer i själva verket i början av studien rapporterade om alkoholkonsumtion.
Syftet med den nu publicerade översikten var att se hur konsekvent den självrapporterade livslånga nykterheten egentligen är. Man tittade även på berusningsdrickandet ur samma perspektiv.
Från den danska hälsoundersökningen 2019 gjordes en uppföljning året därpå då samma individer fick besvara ett liknande självadministrerat frågeformulär. I studien valdes slumpvis 14 000 personer som var äldre än 15 år. Forskargruppen menar att den snäva uppföljningstiden är bästa måttet på hur konsekvent rapportering är.
Den här studien bekräftar med eftertryck tidigare studier att individer med självrapporterad livslång helnykterhet är en icke tillförlitlig grupp att ha som referensgrupp i alkoholforskningssammanhang. Än mer anmärkningsvärt må vara att en inte försumlig grupp som påstod sig ha ett livslångt helnyktert leverne visade sig ha alkoholrelaterade diagnoser.