Nordic Drugs Stora Pris 2024

Nordic Drugs i samarbete med Svensk förening för Beroendemedicin delar årligen ut ett stipendium som avser att belöna upptäckter eller arbete som på olika sätt bidrar till bättre vård och behandling av patienter med opiat/opioidberoende i Sverige. Arbetet skall ha eller skall ha haft som målsättning att förbättra diagnos, behandling, och/eller patientomhändertagande inom beroendevården vid opioidmissbruk. Stipendiemedlet skall användas för fortbildning och utveckling inom respektive område.

Hanah Lumley Thuroczy och Sofia Lexén.
Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Nordic Drugs Stora Pris 2024 tilldelas den mobila substitutionsmottagningen i Göteborg, ett nydanande initiativ för att öka tillgängligheten till LARO, men också sprida naloxon och nå patienter som annars inte kommit till beroendevården.

Det nya mobila teamet, som drog i gång sin verksamhet 17 april 2023 och erbjuder åtgärder för att förhindra dödliga överdoser och minska skadorna som droganvändning medför. I bussen kan patienter få tillgång till provtagning av hepatit och Hiv, information om tryggt användande av droger och tillgång till motgiftet Naloxon.

Utdelningen av stipendiet sker i samband med Svensk förening för Beroendemedicins och Svenska föreningen för Alkohol- och Drogforsknings vetenskapliga möte i Göteborg den 14 november.

Relaterade