Att exponering av cannabis kan kopplas till olika epigenetiska förändringar som påverkar neurala funktioner har framkommit i aktuella forskningsrapporter. Dessa förändringar påverkar beteende, långtidseffekter för kognitiva funktioner och utveckling av psykotiska symtom.

I en nyligen publicerad översiktsartikeln har en forskargrupp visat att det finns evidens för att cannabis som tillförts exogent till råttor visar på epigenetiska förändringar (modifieringar av arvsmassan som inte ändrar den genetiska koden) som modulerar fenotyper för depression-ångest, psykos och beroendebeteende.

Undersökningen gjordes 2022 och omfattade 178 artiklar som efter granskning blev 37 som innehöll rätt information för sammanfattningen. Översikten omfattar såväl människa som djur.

Här fanns resultat som visade på såväl påverkan globalt (epigenome-wide) som på specifika gener. Den epigenetiska påverkan var i de flesta fallen hypometylering men för enstaka gener var påverkan den motsatta.

Framtida studier inom området är viktiga för att fastställa doser och administreringssätt med fokus på en definierad pool av gener för att söka möjliga biomarkörer för psykisk sjukdom.

Doi.org/10.1016/j.drugalcdep.2024.111401

De mest ansedda rangordningslistorna för universiteten i världen är Quacquarelli Symonds (QS), Times Higher Education (THE) och Academic Ranking of World Universities.

Från Storbritannien kommer QS World University Rankings som i år har bedömt 1 500 universitet. De flesta finns i USA, Storbritannien och Kina.

När alla universitet är bedömda enligt den omfattande mallen ligger Massachusetts Institute of Technology (MIT) i topp för trettonde året i rad.

Medicinska rangordningen inför 2025 toppas av Harvarduniversitetet följt av Oxford. Karolinska institutet hamnar som bästa svenska universitet på 10:e plats. I listan finns Lund (103), Göteborg (130), Stockholm (160), Umeå (260) och Linköping (363).

Academic Ranking of World Universities (ARWU) är en ansedd rangordningsinstitution med säte i Shanghai. Den presenterar världens topp-universitet Årets lista omfattar bl a de tusen bästa universiteten.

Här hamnar Harvard University först följt av Stanford. Karolinska hamnar som bästa svenska universitet på 43:e plats. Uppsala rankas som 88:e universitet och övriga svenska universitet ligger långt bakåt i listan.

En australiensisk retrospektiv studie som omfattade 500 dödsfall vilka diagnostiserats som akut alkoholförgiftning fokuserade på frekvensen och vilken typ av neuropatologi (hjärnatrofi) som kunde vara orsak till den toxiska döden. I studien jämfördes hjärnatrofi med skador i andra organ. Undersökningen omfattade även en bestämning hur hjärnatrofin korrelerade med demografi, klinik och organpatologi.

De inkluderades medelålder var 49,5 år och drygt 69 procent var män. De som ingick i studien hade dokumenterade alkoholproblem i 70,2 procent. Undersökningsperioden var mellan 2011 och 2022.

Hjärnatrofi noterades i 60 fall (12 procent), vanligen i cerebellum. Intressant var att hjärnatrofi förekom i mindre omfattning än andra vanliga sjukdomstillstånd: kardiomegali i 32,6 procent (p<.001), nefro/arterioskleros i 30,2 procent (p<.001) och kronisk obstruktiv lungsjukdom i 21,8 procent (p<.001). Så var dock inte fallet när det gällde levercirros (11.9 procent, p=1.0).

Gruppen som diagnostiserades med atrofi var äldre (p<.001) och hade tydligare dokumenterade alkoholproblem, även med kramper i anamnesen.

Sammanfattningsvis konstaterar forskargruppen att trots att majoriteten i patientgruppen hade en anamnes på alkoholproblem var neuropatologins omfattning för de som dog till följd av akut alkoholförgiftning jämförelsevis låg

https://doi.org/10.1016/j.drugalcdep.2024.111407

Enligt Systembolaget är det endast försäljningen av alkoholfritt som ökat (5 procent) under sommarmånaderna. Öl och vin minskade med 2 procent. Det är framför allt mousserande viner som minskat efter att ha ökat under de senaste somrarna. Totalt minskade Systembolagets sommarförsäljning (juni-juli) i volym men inte i kronor och ören. Kunderna köper lite dyrare produkter.

Försäljningssiffrorna är jämförda med förra årets.

SR P4

När en polskregistrerad lastbil kontrollerades vid tullstationen i Malmö hittades bland elkablar och frigolit två bruna kartonger. Dessa innehöll 192 200 tramadoltabletter.

Föraren hävdade vid tullkontrollen att han skulle frakta byggmaterial till sin pappas firma i Sverige men utredningen visade senare att någon sådan firma inte existerar. Istället kan Tullverkets utredare med hjälp av data från färjebolag och mobiloperatörer se att 22-åringen gjort flera resor till Skåne under april. 

Enligt Erik Friberg, chef för Tullverkets kriminalavdelning Syd är detta en stor mängd tabletter som nu inte kommer ut på marknaden. Tramadol är särskilt problematiskt eftersom den syntetiska opioiden används av kriminella för att dämpa känslorna i samband med skjutningar och andra våldsbrott.

De beslagtagna tabletterna har en styrka på 200 mg vilket är dubbelt så starkt som den vanliga smuggeltabletten. Hade beslaget varit 100-milligramstabletter hade värdet på marknaden varit närmare fyra miljoner kronor. Tvåhundramilligramstabletterna skulle sannolikt betinga ett ännu högre värde.

Lastbilsföraren säger sig inte ha en aning om vad han hade i lasten.

Tullverket, foto Mette Ottosson.

Fel mottagare?

En välgörenhetsorganisation (Auckland City Mission) i Nya Zeeland, har distribuerat godispåsar till hemlösa i staden. Godiset Rinda brand pineapple lollies (liknade marianne-godis) var långt ifrån en syrlig karamell. Det var inte original-Rinda. De små syrliga bitarna var laddade med metamfetamin.

Innehållet i varje karamellpåse hade en metamfetaminhalt som var uppemot 300 gånger vad en brukare tar vid varje intag. Det ger enligt toxikologundersökningen en dödlig dos metamfetamin. 

Godispåsarna hade skänkts av en anonym givare. Med tanke på att ”donationen” var värd ungefär 6 300 SEK (NZ$1000) tror polismyndigheten att gåvan var ett misstag.

Alkoholfri öl blev starköl – fel etikett

Systembolaget upptäckte plötsligt att ett parti starköl från Nils Oscar var felmärkt som alkoholfritt. De kunder som har inhandlat Nils Oscars alkoholfria öl på Systembolaget kan lämna tillbaka dessa till närmsta butik och få pengarna tillbaka. Det går inte att rusa in på närmaste Systembolag och ”fynda”. Dels tillhör flaskorna beställningssortimentet, dels är försäljningen spärrad.

guardian.com, systembolaget.se

Sedan legaliseringen av cannabis (2018) i kanadensiska delstaten Québec har övergången från olaglig cannabis till legal gått förvånansvärt snabbt enligt delstatens hälsominister. Konsumtionen av cannabis i Québec har över tid varit tämligen stabil till 17 – 19 procent av befolkningen som intar drogen.

Regelverket i Québec säger att legal cannabis måste utan undantag inhandlas genom SQDC (Société Québécoise du Cannabis). Det är inte tillåtet att dela med sig av cannabis till personer under 21 år och cannabis får inte rökas offentligt. Säger hyresvärden nej är det förbjudet att röka hemma. Ingen hemmaodling och naturligtvis är cannabis förbjudet vid bilkörning. Innehavet är begränsat till 30 gram torr cannabis.

US Food an Drug Administration (FDA) är myndigheten som reglerar och godkänner läkemedel i landet. I Sverige heter motsvarigheten Läkemedelsverket. FDA hade i våras av sin vetenskapliga rådgivningsgrupp fått rådet att inte godkänna MDMA för behandling av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

I augusti kom FDAs beslut att följa vetenskapliga rådet att inte godkänna MDMA för behandling av PTSD.

Under sommarmånaderna förekom det en intensiv lobbyverksamhet från organisationer och även politiker att godkänna denna substans.

Det var första gången som FDA hade en psykedelisk substans för medicinskt bruk uppe till beslut. Om det hade blivit ett godkännande hade det varit första gången på 20 år som en ny medicinsk behandlingsform erbjudits för PTSD.

FDA (US Food and Drug Administration, motsv Läkemedelsverket) har i början av augusti i år godkänt nalmefenhydroklorid för injektion vid misstänkt opioidöverdos. Redan i maj 2023 godkände FDA nalmefen i sprayform för samma användningsområde.

FDA vill bredda möjligheterna till behandling av opioidöverdoser som i värsta fall kan vara dödliga. Nu kompletterar nalmefen den några månader tidigare (mars 2023) godkända substansten naloxon.

Intressant är att de nya nalmefenmedicinerna mot opioidöverdos är framtagna av Perdue Pharma, som nu försöker förbättra sitt något ruggslitna rykte i samband med den amerikanska opioidkrisen (Se BULLETIN 3/2021:16). Nu fokuserar man på att rädda liv vid överdos.

www.fda.gov

Vid den nyligen avslutade internationella Alzheimerskonferensen (AAIC) presenterades en stor studie som visade att en konsumtion på mer än tre koppar kaffe per dag förknippas med en över tid sänkning av den kognitiva förmågan.

Dock icke att förglömma att det finns studier som uppvisar evidens för observations och epidemiologiska resultat att konsumtion av såväl kaffe som te har positiva effekter på stroke, hjärtproblem, cancer, diabetes och Parkinsons sjukdom.   

Den fina svenska termen ”lagom” kanske inte är så dum.