
Alkohol är ur global synvinkel en ledande riskfaktor för utveckling av cancer och tillika orsakar ökad dödlighet. Detta har åtskilliga studier visat. Vad som är mindre undersökt är hur en förändring i en populations alkoholkonsumtion påverkar alkoholrelaterad cancerdöd. En nyligen publicerad studie från en forskargrupp vid CAN ledd av Mats Ramstedt har undersökt cancerdödligheten vid förändringar i per capita-konsumtionen i ett land och även vilka cancertyper som var förhärskande. Som en del i undersökningen tittade man även på om ett lands alkoholmönster påverkade cancerutvecklingen.

Resultatet var slående. Om det genomsnittliga drickandet går ner, så går också dödligheten i cancer ner. En liters förändring i totalkonsumtionen av alkohol var förknippad med en förändring i cancerdödlighet, bland män med 1,1 procent och med 0,9 procent bland kvinnor.
Den mest framträdande cancerformen var prostatacancer för män och bröstcancer för kvinnor.
Det skiljer sig också mellan olika länder. Sambanden var starkare i länder med mer skadligt dryckesmönster (berusningsdrickande), i studien representerat av bland annat nordiska länder och länder i Nordamerika.
Resultaten i studien påvisar att en sänkning av alkoholkonsumtionen per capita minskar till synes dödligheten till följd av alkohol.