I april försvarade Josefine Östh sin avhandling Mobile Phone Technology for reduced drinking: Novel methods for measuring alcohol consumption and treating alcohol dependence.

Inklusionskriterierna för att ingå i studien var diagnosen alkoholberoende och ett mönster av intensivt drickande men utan psykiatrisk samsjuklighet eller sociala problem. Den övergripande frågeställningen var om en app (applikation på smartphone/surfplatta) kan göra det enklare att förändra sina alkoholvanor. Kan den egna medvetenheten om konsumtionen vid högt alkoholintag leda till förändring?
Två app-baserade system användes, ett med en alkoholkalender och ett med en promillemätare. Avhandlingens bas var randomiserade kontrollerade försök (RCT) som uppdelades i fyra separata artiklar varav två är publicerade och två på väg.
Sammanfattningsvis visar resultaten att alkometer kopplad till smartphone-app tillsammans med sedvanlig behandling (Time Line Follow Back inkl PEth) leder till minskat alkoholintag jämfört med enbart sedvanlig behandling.
App-systemen visar sig i detta projekt vara så tillförlitliga att de skulle kunna möjliggöra behandling i större omfattning utan täta mottagningsbesök, vilket kan leda till ökad tillgänglighet för behandling av alkoholberoende.
Utförligare om avhandlingen i BULLETIN nr 2/2025