Högre dos buprenorfin ger bättre behandling

Vuxna med opioidberoende som får en högre dos av buprenorfin kan få ett bättre behandlingsresultat jämfört med de patienter som kvarstår på den rekommenderade dosen. Det framkommer i en stor amerikansk studie som sponsrats av National Institutes of Health (NIH) och publicerats i JAMA.

Det som förbättras med de förhöjda buprenorfindoserna är att behovet av att uppsöka sjukvården (akutvård eller psykiatrisk vård) fördröjs rejält. Bakgrundsdata omfattade 35 000 individer som erhållit buprenorfin mellan 2016 och 2021. Av dessa var det 12,5 procent som uppsökte akutvården eller behövde inneliggande psykiatrisk vård.

Forskargruppen analyserade under en ettårsuppföljning den uppsökande gruppen beträffande hur höga doser buprenorfin som hade ordinerats. Den amerikanska rekommenderade standarddosen är 16 mg per dag.

För gruppen som erhöll mellan 16 och 24 mg tog det 20 procent längre tid innan det uppstod behov att söka hjälp jämfört med 16-mg-gruppen. De som fick ännu högre dos (>24 mg) klarade sig 50 procent längre tid innan kompletterande vård behövdes.  

Studiens konklusion var att med högre buprenorfindos klarar sig de opioidberoende bättre än de med rekommenderade doserna (8-16 mg/dag).

DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2024.35478 (2024).

Relaterade