Cannabis och epigenetiska förändringar

Att exponering av cannabis kan kopplas till olika epigenetiska förändringar som påverkar neurala funktioner har framkommit i aktuella forskningsrapporter. Dessa förändringar påverkar beteende, långtidseffekter för kognitiva funktioner och utveckling av psykotiska symtom.

I en nyligen publicerad översiktsartikeln har en forskargrupp visat att det finns evidens för att cannabis som tillförts exogent till råttor visar på epigenetiska förändringar (modifieringar av arvsmassan som inte ändrar den genetiska koden) som modulerar fenotyper för depression-ångest, psykos och beroendebeteende.

Undersökningen gjordes 2022 och omfattade 178 artiklar som efter granskning blev 37 som innehöll rätt information för sammanfattningen. Översikten omfattar såväl människa som djur.

Här fanns resultat som visade på såväl påverkan globalt (epigenome-wide) som på specifika gener. Den epigenetiska påverkan var i de flesta fallen hypometylering men för enstaka gener var påverkan den motsatta.

Framtida studier inom området är viktiga för att fastställa doser och administreringssätt med fokus på en definierad pool av gener för att söka möjliga biomarkörer för psykisk sjukdom.

Doi.org/10.1016/j.drugalcdep.2024.111401

Relaterade